"Γιατί αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα, τότε σίγουρα η άγνοια δεν μπορεί να τα λύσει..."

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Προσωρινή Απασχόληση: Μία win-win επιλογή



Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας και στην ευελιξία που επιτάσσουν οι ανάγκες της, προκειμένου να επιβιώσουν στο παρόν αλλά και να υπάρχουν στο μέλλον. Η προσωρινή απασχόληση αποτελεί μία από τις ευέλικτες μορφές εργασίας που μπορούν να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοι και οι εταιρείες για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Η παγκόσμια αγορά εργασίας βρίσκεται σε κρίση, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς αλλαγές. Η απρόβλεπτη και αυξανόμενη πολυπλοκότητα των οικονομιών, έχουν δημιουργήσει ένα νέο, ασταθές περιβάλλον μέσα στο οποίο η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από μεγάλη κινητικότητα. Η νέα εργασιακή πραγματικότητα χαρακτηρίζεται πλέον από ένα μοντέλο πολλαπλών εργασιακών σχέσεων με τις ευέλικτες μορφές εργασίας να κάνουν παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους. Μία από τις μορφές απασχόλησης που αν και με μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έχει πλέον καθιερωθεί και στην Ελλάδα είναι η απασχόληση μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.

Η έννοια της Προσωρινής Απασχόλησης έχει αποτελέσει συχνά αντικείμενο διαμάχης και έχει απασχολήσει κατά καιρούς εργαζόμενους και συνδικαλιστικούς φορείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την επιλογή των επιχειρήσεων να εντάσσουν στους κόλπους τους εργαζόμενους για περιορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς ταυτίζουν αυτού του είδους την πρόσληψη με την ταχύτερη απομάκρυνση του ατόμου από τη θέση εργασίας και την καταπάτηση των δικαιωμάτων του. Ωστόσο, έρευνες για το θέμα της προσωρινής απασχόλησης έχουν δείξει ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις προσωρινά απασχολούμενους εντάσσεται στο μόνιμο δυναμικό των επιχειρήσεων.

Έτσι, πολλές εταιρείες αλλά και εργαζόμενοι που επιθυμούν να έχουν περισσότερες επιλογές και ευελιξία στην αποτελεσματικότητα οι μεν και στην καριέρα τους οι δε, εφαρμόζουν την προσωρινή απασχόληση. Ωστόσο, παρόλο που σε πολλές χώρες η προσωρινή απασχόληση είναι αρκετά διαδεδομένη, πολλοί εργαζόμενοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, εμφανίζονται διστακτικοί και δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς λειτουργεί.

Τι είναι;
Η προσωρινή απασχόληση είναι μία νόμιμη μορφή εργασίας μέσω της οποίας απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι σε πολλές εταιρείες. Αποτελεί μία από τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του ένας εργοδότης όταν θέλει να καλύψει εποχικές ανάγκες, να αναπληρώσει θέσεις εργασίας λόγω απουσίας των μόνιμων εργαζομένων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (για παράδειγμα εργαζόμενες που απουσιάζουν με άδεια εγκυμοσύνης, μητρότητας, για απουσίες λόγω ασθένειας, διακοπών κτλ), να καλύψει τις ανάγκες του για έργα προκαθορισμένης διάρκειας που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό με συγκεκριμένες δεξιότητες κτλ.

Η Σοφία Πετράκη, HR & Administration Director του Ομίλου Klüh Ελλάδος, αναφέρει σχετικά: «Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα το μέγεθος του κλάδου της προσωρινής απασχόλησης έχει πενταπλασιαστεί στη Δανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία και έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Για την Ελλάδα η προσωρινή απασχόληση συγκεντρώνει καλές προοπτικές για το μέλλον της αγοράς εργασίας, καθώς οι εταιρείες πλέον στρέφονται σε νέες και ευέλικτες μορφές απασχόλησης ανταποκρινόμενες σε αυτή την γεμάτη προκλήσεις οικονομική περίοδο».
Όπως αναφέρει η Κατερίνα Τσάκωνα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ISS Human Resources Α.Ε. «η προσωρινή απασχόληση αποτελεί μία τριμερή σχέση μεταξύ του εργαζόμενου, της εταιρείας προσωρινής απασχόλησης και της εταιρείας πελάτη, δηλαδή του έμμεσου εργοδότη».

Η εργασία μέσω προσωρινής απασχόλησης δεν αντικαθιστά εργαζόμενους με μόνιμη απασχόληση. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές όπου μία συνεργασία που ξεκίνησε με τη μορφή προσωρινής απασχόλησης, κατέληξε σε μία πιο μόνιμη εργασία. Επίσης, αρκετές εταιρείες χρησιμοποιούν την προσωρινή απασχόληση ως δοκιμαστική περίοδο για τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με μελέτες που κατά καιρούς διεξάγονται για την προσωρινή απασχόληση, σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι σε θέσεις προσωρινής απασχόλησης προσλαμβάνονται μόνιμα από την εταιρεία υποδοχής. Είναι άλλωστε λογικό, όταν ένας εργαζόμενος έχει αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία, τις υπηρεσίες, τα προϊόντα και έχει ενταχθεί-κατανοήσει την κουλτούρα της εταιρείας, να προτιμηθεί έναντι άλλων, σε περίπτωση που προκύψει κάποια κενή θέση εργασίας για μόνιμη απασχόληση.

Για να μπορέσει ένας εργοδότης να προσλάβει προσωπικό με προσωρινή απασχόληση θα πρέπει να υπάρχει αποδεδειγμένα ανάγκη για κάλυψη εποχικών αναγκών, για έργα προκαθορισμένης διάρκειας κτλ. Η προσωρινή απασχόληση αποτελεί έναν τρόπο εργασίας που εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής ενώ στην Ελλάδα έχει θεσμοθετηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Πηγή : HR Professional (T. 85)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου