"Γιατί αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα, τότε σίγουρα η άγνοια δεν μπορεί να τα λύσει..."

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Θέμα της Ημέρας : ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝ;



Το εργατικό δίκαιο είναι από το σκοπό του δημόσιας τάξης και για το λόγο αυτό, τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος δεν έχουν δικαίωμα να παραβούν, με αμοιβαία συναίνεση, τον εργατικό νόμο και κάθε συμφωνία που είναι αντίθετη προς το περιεχόμενό του κηρύσσεται άκυρη. Εξαίρεση από την ανωτέρω αρχή καθιερώνεται στην περίπτωση κατά την οποία δεν πρόκειται για απ’ ευθείας παραίτηση του εργαζομένου από δικαιώματά του έναντι του εργοδότη αλλά για παραίτηση που γίνεται μέσω συμβιβασμού, ο οποίος όμως γίνεται δεκτός μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έγκυρη κατάρτισή του.



Δεδομένου ότι το εργατικό δίκαιο είναι κατά κύριο λόγο δίκαιο του περιορισμού της συμβατικής ελευθερίας, κυριαρχείται από διατάξεις που εξυπηρετούν τη δημόσια τάξη, όπως είναι το πλαίσιο των προστατευτικών για τον μισθωτό διατάξεων. Για το λόγο αυτό οι συμφωνίες παραίτησης από τις ως άνω διατάξεις είναι άκυρες σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες (ΑΚ 3, 174, 178, 179, 679). Πολλές φορές η ακυρότητα παραίτησης ή η απαγόρευσή της προβλέπονται από ειδικές διατάξεις (άρθρ. 7 παρ. 2 ν. 1876/1990, ά 5 α.ν. 534/1945, άρθρ.8 παρ. 4 ν.δ. 4020/1959, ά 8 ν.2112/1920, άρθρ.14 ν. 515/1914) είτε για να άρουν τυχόν αμφιβολίες είτε για να προσδιορίσουν τους όρους της απαγόρευσης παραίτησης.
Με την ως άνω αρχή συνάδει, εξάλλου, και η διάταξη του άρθρου 679 ΑΚ, με την οποία απαγορεύτηκε, με ποινή ακυρότητας, κάθε συμφωνία που περιορίζει τα δικαιώματα και τις αξιώσεις του εργαζομένου και απαλλάσσει ολικώς ή μερικώς τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές προκύπτουν από τους αναγκαστικού χαρακτήρα κανόνες του εργατικού δικαίου, ανεξάρτητα από τον ειδικότερο χαρακτήρα των αξιώσεων αυτών, δηλαδή είτε είναι μισθολογικές είτε απορρέουν από αδικαιολόγητο πλουτισμό, στην περίπτωση άκυρης εργασιακής σύμβασης. Εξάλλου, η παραίτηση είναι άκυρη είτε αφορά ευθέως παραίτηση από το νόμιμο μισθό, είτε αφορά άλλα δικαιώματα που οδηγούν σε παραίτηση από τη λήψη του νόμιμου μισθού (όπως η παραίτηση από την απαγόρευση συμψηφισμού, από τη θεώρηση κωλυμάτων της εργασίας ως λόγων μη αποστέρησης του μισθού, από προαγωγή που θα δημιουργούσε δικαίωμα για νέο αυξημένο νόμιμο μισθό)


Η συμφωνία για παραίτηση του εργαζομένου από τις νόμιμες μισθολογικές αξιώσεις του


είναι άκυρη είτε είχε γίνει πριν από την παροχή εργασίας είτε μετά από αυτή.

Μάλιστα, η ακυρότητα αφορά:
- τα κατώτατα όρια μισθών,
- το δικαίωμα λήψης κανονικής άδειας,
- τη λήψη αμοιβής για νόμιμες ή παράνομες υπερωρίες,
- την αμοιβή για διανυκτέρευση εκτός έδρας, για τις προσαυξήσεις, για την απασχόληση κατά Κυριακή ή νύχτα, και
- το δικαίωμα λήψης ολόκληρου ή μέρους της αποζημίωσης απολύσεως.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο εργαζόμενος δε μπορεί να παραιτηθεί από το δικαίωμά του να εισπράξει αυτά τα χρήματα. Πρόκειται για παροχές που δικαιούται από το νόμο, οι οποίες δε μπορούν να αποκλειστούν ούτε καν με συμφωνία, διότι έχουν θεσπιστεί για την προστασία του.

 http://www.dikigorosergatologos.gr/index.php/useful-questions/jobs-and-crisis/item/1737-epitrepetai-me-simfonia-na-paraititho-apo-ti-diekdikisi-misthon-pou-mou-xrostoun.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου