"Γιατί αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα, τότε σίγουρα η άγνοια δεν μπορεί να τα λύσει..."

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Το Θέμα της Ημέρας : Τα πάντα γύρω από τη διαθεσιμότητα

 
Τι είναι η Διαθεσιμότητα

Σύμφωνα με τον Ν.3846/2010     το άρθρο 10 του ν. 3198/1955 (ΦΕΚ 98 Α ), όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 206/1974 (ΦΕΚ 362 Α ), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«1. Οι επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις, αν έχει περιοριστεί η οικονομική τους δραστηριότητα, μπορούν, αντί της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να θέτουν εγγράφως σε διαθεσιμότητα τους μισθωτούς τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τους τρεις (3) μήνες ετησίως, μόνο εφόσον προηγουμένως προβούν σε διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 240/2006 (ΦΕΚ 252 Α ) και του ν. 1767/1988(ΦΕΚ 63 Α ).
 Αν στην επιχείρηση δεν υπάρχουν εκπρόσωποι εργαζομένων η ενημέρωση και η διαβούλευση γίνεται με το σύνολο των εργαζομένων. Η ενημέρωση μπορεί να γίνει με εφάπαξ ανακοίνωση σε εμφανές και προσιτό σημείο της επιχείρησης. Η διαβούλευση πραγματοποιείται σε τόπο και χρόνο που ορίζει ο εργοδότης. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο μισθωτός λαμβάνει το ήμισυ του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Μετά την εξάντληση του τριμήνου, προκειμένου να τεθεί εκ νέου ο ίδιος εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα απαιτείται και η παρέλευση τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στις οικείες Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ με οποιονδήποτε τρόπο τη σχετική δήλωση περί διαθεσιμότητας, μέρους ή του συνόλου του προσωπικού του.
 2. Για τη θέση των μισθωτών σε διαθεσιμότητα στις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις κοινής ωφελείας που απασχολούν περισσότερους από πέντε χιλιάδες (5.000) μισθωτούς, απαιτείται έγκριση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που χορηγείται με αίτηση του εργοδότη, μετά τη γνώμη της Ολομελείας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας. Εάν μέσα σε ένα (1) μήνα από την υποβολή της αίτησης στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν αποφανθεί ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο εργοδότης μπορεί και χωρίς έγκριση να θέσει σε διαθεσιμότητα τους μισθωτούς, τηρώντας τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου.
 3. Επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις της προηγούμενης παραγράφου που θέτουν σε διαθεσιμότητα τους μισθωτούς τους, κατά παράβαση των ανωτέρω διατάξεων, υποχρεούνται στην καταβολή πλήρων αποδοχών, έστω και αν οι μισθωτοί αποδέχθηκαν τη διαθεσιμότητα και δεν παρείχαν τις υπηρεσίες τους.»
 

Τι δικαιούται ο εργαζόμενος όταν βρίσκεται σε διαθεσιμότητα
Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο εργαζόμενος δικαιούται το 1/2 των αποδοχών που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά. Σαν αποδοχές για τον υπολογισμό της διαθεσιμότητας λαμβάνεται ο μέσος όρος των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών.

Προσμέτρηση χρόνου διαθεσιμότητας
Ο χρόνος της διαθεσιμότητας θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας του εργαζόμενου. Κατά τη διάρκειά της παραμένει σε ισχύ η εργασιακή σχέση. Ο εργαζόμενος συνεχίζει κανονικά την ασφάλισή του στο ΙΚΑ και στους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Ο χρόνος της διαθεσιμότητας προσμετράτε επίσης ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό του χρόνου προϋπηρεσίας, την ένταξη στα μισθολογικά κλιμάκια και τη χορήγηση της ετήσιας άδειας ανάπαυσης.
 
 Προθεσμίες για νομικές ενέργειες
 Προσβάλλεται στα διοικητικά Δικαστήρια εντός 60 ημερών από την επόμενη ημέρα, αφότου ο υπάλληλος την παραλάβει. Αν ο υπάλληλος είναι ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου και όχι μόνιμος, έχει προθεσμία να προσβάλλει τη διαπιστωτική πράξη της διαθεσιμότητας α) ΚΑΤΑ μία ΑΠΟΨΗ: εντός 3 μηνών από την επόμενη ημέρα που θα την παραλάβει ή β) ΚΑΤΑ άλλη ΑΠΟΨΗ, πιό βάσιμη: εντός 3 μηνών από τη λήξη της περιόδου του ενός έτους, (εντός του οποίου μπορεί αυτός  αυτός να μεταταχθεί ακουσίως και να συνεχίσει την υπηρεσία του σε άλλο φορέα, όπως στο νόμο προβλέπεται) . Τα παραπάνω αφορούν στη διαθεσιμότητα που δεν επιβάλλεται ως πειθαρχικό μέτρο. Τότε η προθεσμία είναι 60 ημέρες από την επίδοση της πράξης θέσης σε διαθεσιμότητα. 
 
Πηγές : http://www.dikigorosergatologos.gr/index.php/useful-questions/fired/item/1028-prothesmies-gia-nomikes-energeies-sti-diathesimotita-ton-ipallilon.html
 
http://www.kepea.gr/aarticle.php?id=162
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου