"Γιατί αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα, τότε σίγουρα η άγνοια δεν μπορεί να τα λύσει..."

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Σε τροχιά υλοποίησης το σχέδιο περί κατοχύρωσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των δικηγορικών εταιρειών στη Ελλάδα


 







CCBE,  Βρυξέλλες,  21η Μαρτίου 2013
Συνεδρίαση της Επιτροπής “Corporate Responsibility Committee ” (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη)
Συμμετέχων: Νικόλαος Κουτκιάς (ΔΣΑ)
  ------------------------------------------------------------------------------------------

Τα Μέλη της Επιτροπής ασχολήθηκαν με τα εξής θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1) Ενέκριναν τα πρακτικά της από 5/11/2012 προηγούμενης Συνεδρίασης της Επιτροπής.

2)         Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες ενέκριναν το τελικό Κείμενο της Επιτροπής, το οποίο είχε γίνει αποδεκτό στην Διαρκή Επιτροπή της Βιέννης, και αφορά στην έκδοση κειμένου Οδηγιών σχετικά με την κοινωνική ευθύνη των δικηγορικών εταιρειών και των κάθε είδους μορφωμάτων Νομικών. Η CCBE αναγνωρίζει ότι τόσο οι δικηγορικές εταιρείες όσο και οι δικηγόροι ατομικώς δεσμεύονται έναντι του κοινωνικού συνόλου και οφείλουν να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και τον πολιτισμό επιδεικνύοντας σεβασμό και πίστη στην ανθρώπινη αξία και στο περιβάλλον, αρχές διαχρονικές που οι προηγούμενες γενιές κληροδότησαν στις επόμενες. 

Στο πνεύμα αυτό της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης βρίσκεται και η στόχευση της CCBE να επεξεργαστεί μία θέση για την ισότητα των δύο φύλων στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.  Ο χώρος άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος παραμένει ακόμη ένας κατεξοχήν χώρος συντηρητικός, όπου η παρουσία των γυναικών στην Διοίκηση μιας Δικηγορικής Εταιρείας ή ενός Γραφείου αποτελεί την εξαίρεση παρά τον κανόνα. 
Επίσης από την μελέτη της λειτουργίας των δικηγορικών εταιρειών προκύπτει ότι ελάχιστες έχουν λάβει ειδικά μέτρα για τα Μέλη τους, που είναι γυναίκες δικηγόροι, και αφορούν στο ωράριο, στην μέριμνα για τις γυναίκες που αναθρέφουν τα μωρά τους και στις ειδικές ανάγκες της μητρότητας .Για όλα τα συναφή ζητήματα, που αφορούν στην ουσιαστική  εξίσωση από πλευράς ευκαιριών των ανδρών και των γυναικών στην πρόσβαση τους στο δικηγορικό επάγγελμα, ζητήθηκε από τις εθνικές Αντιπροσωπείες η διαμόρφωση προτάσεων και σκέψεων, προκειμένου η CCBE να συγκροτήσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για την Ισότητα των δύο φύλων στο Επάγγελμα του Δικηγόρου.

3)         Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η στοχοθεσία της CCBE για την έκδοση μιας Οδηγίας σχετικά με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των Δικηγόρων. Ενόψει του στόχου αυτού η Επιτροπή ξεκίνησε τον καταμερισμό έργων και ρόλων, προκειμένου το τελικό Κείμενο να έχει διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του έτους 2014.Τα Μέλη της Επιτροπής θα χωριστούν σε δύο άτυπες υποομάδες Εργασίας, όπου η μία από  αυτές θα ασχοληθεί με την ανάγκη λήψης μέτρων κοινωνικής ευθύνης από την δράση και λειτουργία των Δικηγορικών Συλλόγων κ’ Κοινοτήτων και η άλλη  με αυτή της λειτουργίας των Δικηγορικών Γραφείων και Εταιρειών. Οι δύο υποομάδες θα επεξεργαστούν ένα κοινό ερωτηματολόγιο , το οποίο θα είναι βασισμένο στο Κείμενο Στρατηγικής για την ευθύνη Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2011-2014 και θα αφορά στο Δικηγορικό Επάγγελμα είτε από την πλευρά των Συλλόγων είτε από την πλευρά των ασκούντων το Επάγγελμα (εταιρείες και φυσικά πρόσωπα). Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχιστεί στην επόμενη Συνεδρίαση της Επιτροπής την 3.6.2013.



                                                                                                      
 Για την Ελληνική Αντιπροσωπεία
                                                                Νίκος Κουτκιάς                                                          
                                                                  Σύμβουλος ΔΣΑ

2 σχόλια: